ATC szerviz es tunning

2013 Augusztus 24. - Fiat Linea 1.4 Chiptuning

Az elmúlt évtized szülte feltöltős motorok térhódításával az egyszerűbb szívómotorok szinte lassan teljesen háttérbe szorulnak. Ám van még néhány gyártó aki, leginkább kisebb kategóriás autókban az olcsóság és egyszerűség kedvéért a hagyományos szívómotorok mellett kitart.

Sokan úgy vélik, hogy a lassan eltünő, "egyszerű" szívómotorok vezérlésén nem is érdemes állítani, mivel úgy sem érhető el érezhető többlet. Aki ezt hiszi bizony téved, mivel egy hozzávetőlegesen 8-10%-os teljesítménytöbblet és ezzel együtt 5-10%-os üzemanygamegtakarítás bizony ezeknél a motorkonál is elérhető. Ráadásul ahova gyárilag nem jutott túl sok lóerő, ott minden egyes újabb nagyon is számít, főleg előzéseknél vagy bekapcsolt légkondícionálónál, ami közismerten 5-6 lóerőnyi teljesítménybe kerül.

A Fiat Linea példáján jól látható, hogy a gyárilag 2.800-as fordulatszámnál elért nyomatékcsúcs a programmódosítást követően már 1.500-as fordulattól rendelkezésre áll.

A teljesítménytöbblet nagyjából a teljes fordulatszámtartományban egységesen növekedett a hangolás eredményeként. Az autó gázreakciója és nyomatákossága érezhetően javult.

fiat_linea_1.4_dnyo_diagramm.jpg