ATC szerviz es tunning

2010. Február 22. - A Tuningpiac

Gombaszám szaporodnak az utóbbi időben a chiptuningot hirdető vagy kínáló cégek.
 
Érdekes módon ezen cégek hirtelenjében sok éves tapasztalattal és szakértelemmel is redelkeznek és ennek fényében még szinvonalukat meghazudtolóan olcsók is. Persze lehet, hogy vannak akiki évtizedeken át titokban fejlesztették képességüket otthon, hogy piacra léphessenek 'in medias res' , ám valljuk be ez mégis csak kissé furának tünik.
Hetente többször megesik, hogy telefonon egy potenciális ügyfél érdeklődik motoroptimalizálás után, majd amikor rákérdez az árra és mondjuk átlagosan százerer forntot hall, teljesítményméréssel, számlával, programgaranciával és diagnosztikai állapotfelméréssel, akkor példálozik másokkal, hogy bizony az xy "cég" vagy személy töredékért megtuningolja az autóját.
Hát kérem szépen akkor oda kell vinni, ha húsz vagy harmnicezer forinton múlik egy tizenöt vagy legyen az csak két millió forintos autó sorsa. Miközben a folyamatos fejlesztések, eszközvásárlások, magyarul az, hogy magas szinvonalon tudjunk autókat hangolni, nem oldható meg harminc-negyven ezer forintos átlagárból. Így is azonos fejlesztési költségek mellett, a nyugati árak szinte feléért dolgozunk.

Egy másik érdekes dolog, hogy nem igazán könnyű azt sem elképzelni, hogy miként lehet egy autót finomhangolni, annélkül, hogy látnánk mit is csinálunk. Nincs két egyforma autó. Egyedül a teljesítménymérő pad ad a legtöbb esetben egyértelmű és elengedhetetlen visszajelzést arról, hogy milyen munkát is végeztünk és természetesen, hogy milyen autót is vettünk a kezünkbe. Mert ránézésre nehéz látni egy motor aktuális állapotát. Ezzel szemben érdemes körülnézni, hogy hány chiptuningot ajánló cég rendelkezik ilyen berendezéssel. Autómata váltós autókat a legtöbb esetben mi sem tudunk lemérni, de a kéziváltós autókkal történt fejlesztések alapján tudjuk, hogy miből mennyi többlet kell egy autónak, hogy tartósan megbízható legyen.

Ezzel együtt szeretném megjegyezni, hogy természetesen létezik idehaza is egy-két chiptuningot kínáló, professzionális szaktudással rendelkező cég.